Количката е празна
Сексът като медитация
Ежедневно и отвсякъде ни бомбардират динамични предложения за това как трябва да правим секс: всичко се върти около изпълнението; вълнуващи места, подходяща музика, екстравагантни пози, може би вино или ягоди… Добавяне на нови и нови елементи и специални настройки към интимната картина.

Как бихте реагирали, ако някой ви каже, че пътят към може би най-добрия секс в живота ви може да се намира в обратната посока? Нека си представим за момент, че подхождате към любовния си живот по същия начин, по който бихте подходили към вашата медитативна практика - съединение в тишина, в удобна поза, на сигурно място, далеч от всякакви разсейвания... Възможно ли е да третирате сексът като медитация?

Какво е медитативен секс?

Различни източни философи, от йога до дзен-будизъм, описват поразително лесен път към щастието - да осъзнаваш настоящия момент. Всъщност, практикуващите осъзнатост или медитация на вниманието (mindfulness meditation) разпознават два различни типа медитация: официална и неофициална. 

"Официалната" медитация е позната на всички - заемане на удобна поза и използване на техники за постигане на спокойно и ясно състояние на духа.

"Неофициалната" медитация е по-дискретна. Тя представлява привикване към правенето различни всекидневни действия с високо ниво на осъзнатост - за разлика от разсеяния автоматизъм, който често задава ритъма на ежедневието ни. Тази неофициална медитация, оказва се, може перфектно да се приложи при правенето на любов - добавяне на нови слоеве към вече блажената радост от сексуалния обмен.

Въпреки че звучи просто, да присъстваш в сегашния момент не е лесно за постигане, защото мозъците ни са ужасно обременени. Ще отнеме време, преди най-добрите ни опити да са нещо повече от хлабава колекция от моменти, когато постигнем определено ниво на съзнателно присъствие. Това не бива да ви отчайва. В крайна сметка, пропуските между тези моменти ще започнат да се запълват и тогава започва истинската магия.

Как да тръгна по този път?balanced

Медитативният секс е нещо, което всеки може да опита. За начало е добре да отделите време за изследване на вашата сексуалност и тази на партньора. Какво ви харесва, какво ви възбужда, какво НЕ ви харесва и какво убива желанието ви.

Поемането по този път не означава, че не ви е позволено да правите бърз животински секс в обществена тоалетна. Ако се чувствате достатъчно палави, давайте! Сексът е свързан със себеизразяване на това как се чувствате, не е нужно да се поставя в рамки тип "аз винаги правя всичко само така". 

Първо трябва да се откъснете от мислите си за проблеми и изобщо всичко несвързано с настоящия момент. Много последователи на нео-тантра поставят силен акцент върху масажа като прелюдия, така че ако това е вашето нещо, насладете му се в пълния му потенциал. Докосването е истинска магия и ключ към свободата на ума. Въпреки това не се насилвайте да масажирате, ако ви се струва прекалено тромаво и неловко. Масаж, който се усеща странно и неестествено от единия или двамата партньори няма да ви настрои правилно и е излишно да се насилвате.

Вместо това направете нещата, които ви карат да се чувствате добре и естествено. Можете да се гушкате с партньора си, да го разтривате леко, да галите тялото му бавно и внимателно, и да го изследвате като цяло. Подушете го, вкусете го. Затворете очи и просто забележете усещането за докосването на любимия си и качествата на тялото му, текстурата на кожата, нейната топлина, мирис и вкус на устните, кожата, зърната, половия орган... Наблюдавайте дъха на партньора си и опитайте да забележите различните му качества; тежък ли е, какъв е ритъмът, какъв е звукът от него?

Всеки път, когато умът ви се отплесне в царството на разказите или абстрактното мислене, устоявайте на потока от мисли, като внимателно върнете вниманието си към физическото усещане на момента. Набюдавайте и своите физически реакции. Променяйте ритъма, бъдете във всяка фибра на тялото си, която е активна по време на секс. Вие сте тук, сега. Материализирани в сегашния момент от една необяснима магия, наречена живот, биология, физика и химия. 

Ами ако моят партньор сметне цялото това медитативно секс-нещо за неловко?

lotus
Възможно е вашият партньор да не си пада много по идеите за медитация и себеосъзнатост. Хората са различни. Това обаче не значи, че не можете да се възползвате и сами от подхода си към по-съзнателен секс. Вие решавате какво се случва във вашата глава, това е вашето царство. Настройването на ума ви на по-чувствен режим и научаването как да мислите по-малко и да чувствате повече, ще ви помогне да извлечете много повече от всяко правене на секс, дори най-скучното.

Понякога нашите тревожни, свръхактивни мозъци, ни представят множество малки фрустрации, които ни пречат да се отдадем изцяло на удоволствието. Може би леглото е прекалено твърдо или меко, или тази поза е някак неудобна, ритъмът не е правилен... Истинската пречка за удоволствието всъщност изобщо не е отвън, а вътре в собствените ни глави. Понякога е достатъчно да решите да се съсредоточите върху приятното усещане в някоя друга част на тялото. „Тази възглавница я усещам странна под дупето ми, но ей, много ми харесва какво правиш с езика!“

Ритуал вместо рутина

В една стабилна връзка, сексуалният живот има тенденцията да се превърне в рутина. Рутините са скучни и истински страстоубийки, защото сексът става като пускането на пералнята - поредното задължение. Има обаче начин да се възползвате от тях и да ги превърнете в своя игрална площадка.

Рутината, ако има смисъл, може да бъде добро нещо - тя се усеща интимна, позната и може да осигури безопасно пространство за сексуални експерименти. Така че превърнете своите рутини в ритуали - време, в което да опитате колко далеч можете да стигнете в медитативния секс, какво можете да откриете в собствената си глава и какви удоволствия може да ви донесе това.
« назад