Количката е празна
Проблеми с простатата

Факти за проблеми с простатата медицински автор: Чарлз Патрик Дейвис

Простатата е жлеза, която е част от мъжката полова система, която се увива около уретрата близо до пикочния мехур.

Жлезата е с размерите на орех и става по-голяма с напредване на възрастта.

Уголемяването на простатната жлеза може да доведе до симптоми, например:

1. Дриблиране на урината

2. Болка или парене по време на уриниране

3. Често уриниране

4. Кръв в спермата или урината

5. Честа болка или скованост в долната част на гърба, бедрата, тазовата или ректалната област или горната част на бедрата

6. Уринарна инконтиненция (невъзможност за уриниране)

7. Болезнена еякулация

Честите проблеми с простатата при мъжете включват:

- Доброкачествена хиперплазия на простатата (ВРН)

- Остър и хроничен бактериален простатит

- Хроничен простатит (небактериален).

За да диагностицира причината за проблема с простатата, лекарят ще направи ректален преглед, анамнеза на пациента и ще вземе бактериални проби, ако се подозира инфекция и изключи рака на простатата.

Ракът на простатата е често срещан при мъже над 50 години, особено при афро-американците и при мъжете, които ядат тлъста храна и / или имат баща или брат с рак на простатата.

Първоначалните процедури и тестове за диагностициране на рак на простатата могат да включват:

- Ректален тест

- Ултразвук

- Оценка на простата-специфичен антиген (PSA) нива

Ракът на простатата окончателно се диагностицира чрез тъканна биопсия.

Лечението на рак на простатата, може да включват:

- наблюдение

- операция

- лъчетерапия

- хормонална терапия или други лечения като радиовълни, микровълни лазери

- медицинско лечение за намаляване на симптомите.

Много, но не всички лекари смятат, че мъжете на възраст под 75 години трябва да имат годишни тестове за PSA.

Ранното идентифициране на проблемите с простатата е начин за намаляване на бъдещите проблеми с простатата.

 

Какво представлява простатната жлеза?

 

Простатата е жлеза с размерите на орех. Тя е част от мъжката репродуктивна система и се увива около тръбата, която извежда урина от пикочния мехур. Тя расте с напредване на възрастта. Ако простатата ви стане твърде голяма, това може да причини здравословни проблеми. Това, че имате проблеми с простатата, не винаги означава, че имате рак.

Понякога лекар може да открие проблем по време на рутинен преглед или като направи ректален преглед. Ако смятате, че има нещо нередно с простатата ви, веднага се обърнете към лекар.

Резултат с изображение за Prostate Problems

 

Какви са често срещаните проблеми с простатата? Какви са симптомите и признаците?

 

Ето няколко примера за проблеми с простатата без рак:

Доброкачествената хиперплазия на простатата или ДПХ означава, че простатата ви е уголемена, но не е ракова. Много често се среща при по-възрастни мъже. Увеличената простата може да затрудни уринирането или да причини дрибване след уриниране. Може да почувствате нужда да уринирате много, често през нощта. Консултирайте се с лекар. Лечения за ДПХ включват:

- Внимателно чакане, наричано още активно наблюдение. Ако симптомите ви не са твърде лоши, вашият лекар може да ви каже да изчакате преди да започнете лечение, за да видите дали проблемът се задълбочава. Вашият лекар ще ви каже колко често трябва да ходите за прегледи. Можете да започнете лечение по-късно, ако симптомите ви се влошат.

- Медикаменти. Има лекарства, които могат да помогнат за свиване на простатата или да помогнат за отпускане на мускулите в близост до простатата ви, за да облекчите симптомите си. Говорете с Вашия лекар за възможни странични ефекти.

- Хирургия. Ако нищо друго не е помогнало, Вашият лекар може да Ви предложи хирургическа намеса, за да помогне на потока на урина. Има много видове хирургия на ДПХ. Говорете с вашия лекар за рисковете. Редовните прегледи са важни след операцията.

- Други лечения. Понякога радиовълните, микровълните или лазерите се използват за лечение на проблеми с урината, причинени от ДПХ. Тези методи използват различни видове топлина за намаляване на допълнителната тъкан на простатата.

- Билки и натурални продукти. В аптеките и при НАС  се предлагат продукти, създадени за да помагат за проблеми с простатата. Изпробвано и качествено:

https://www.libidozone.com/black-ant-cherna-mravka-6h2000mg-1.html

Острият бактериален простатит обикновено започва внезапно от бактериална инфекция. Може да причини треска, втрисане или болка. Може да боли, когато уринирате, или може да видите кръв в урината си. Обадете се веднага на Вашия лекар. Той или тя може да ви предпише лекарство, за да се почувствате по-добре.

Хроничният бактериален простатит е инфекция, която се връща отново и отново. Това е рядък проблем, който може да бъде трудно за лечение. Понякога приемът на антибиотици за дълго време може да работи. Говорете с вашия лекар за други неща, които можете да направите, за да ви помогне да се почувствате по-добре.

Хроничният простатит, наричан още синдром на хроничната тазова болка (CPPS), е често срещан проблем с простатата. Може да причини болка в долната част на гърба, в областта на слабините или на върха на пениса. Мъжете с този проблем често имат болезнена еякулация. Те могат да почувстват необходимостта да уринират често, но преминават само малко количество урина. Лечението на това състояние може да изисква комбинация от лекарства, хирургия и промени в начина на живот.

 

Какво е PSA тестване?

 

Някои лекари смятат, че мъжете под 75 години трябва да имат годишни тестове за PSA; други не. Не всички ракови заболявания на простатата са животозастрашаващи и лечението може да причини странични ефекти. Понякога високите нива на PSA могат да бъдат причинени от инфекции, ДПХ или малки ракови заболявания, които може да не растат или да се разпространяват. Вашият лекар може да предпочете "внимателно чакане", докато има признаци, че е необходимо лечение. Изследователите изучават начини за подобряване на теста за PSA, така че да откриват само ракови заболявания, които се нуждаят от лечение.

 

Какво е рак на простатата?

 

Ракът на простатата е често срещан сред  мъжете. Вашият шанс да получите рак на простатата може да бъде повлиян от:

- Години. Мъжете на възраст 50 и повече години са под по-голям риск.

- Раса. Ракът на простатата е най-често срещан сред афро-американските мъже.

- Фамилна история. Ако баща ви или брат ви са имали рак на простатата, по-вероятно е да го имате и вие.

- Хранителен режим. Яденето на високомаслена храна с малко плодове и зеленчуци може да повиши риска.

 

Как се диагностицира рак на простатата?

 

В началото ракът на простатата не причинява симптоми. Докато ракът расте, може да имате проблеми с уринирането. Някои мъже уринират често, особено през нощта. Други имат болка или парене по време на уриниране, кръв в урината или сперма, болка в гърба, бедрата или таза и болезнена еякулация.

За да разбере дали тези симптоми са причинени от рак на простатата, вашият лекар ще попита за миналите ви медицински проблеми и медицинската история на вашето семейство. Той или тя ще извърши физически изпит. По време на изпита, вашият лекар ще постави пръст с ръкавица в ректума ви, за да усети простатата ви за твърди или бучки участъци.

Вашият лекар може също да направи кръвен тест, за да провери нивото на специфичния за простатата антиген (PSA). Нивата на PSA могат да бъдат високи при мъже с увеличена простатна жлеза или с рак на простатата. Може да ви е необходим и ултразвуков изпит, който прави компютърни снимки на простатата.

Ако тестовете покажат, че може да имате рак, Вашият лекар ще иска да потвърди това с биопсия. Той или тя ще извади малки парченца от простатата, за да търси ракови клетки. Вашият лекар може да поиска отново да направи биопсия, за да провери отново резултатите.

 

Какво е лечението за рак на простатата?

 

Лечението на рака на простатата зависи от това дали ракът е отчасти или цялата простата или дали се е разпространил в други части на тялото. Това също зависи от вашата възраст и цялостно здраве. Говорете с вашия лекар за най-добрия избор за лечение за вас. Може да искате да попитате друг лекар за второ мнение.

За рак, който не се е разпространил от простатата в други части на тялото, Вашият лекар може да предложи:

- Активно наблюдение. Ако ракът расте бавно и не причинява проблеми, може да решите да не го лекувате веднага. Вместо това, вашият лекар ще проверява редовно за промени в състоянието ви.

- Хирургия. Най-често срещаният вид операция премахва цялата простата и някои близки тъкани. Както при всяка операция, има рискове. Говорете с Вашия лекар за проблеми, които могат да са резултат от операция.

- Лъчетерапия. Това лечение използва радиация, за да убие раковите клетки и да свие туморите. Излъчването може да идва от рентгенова машина или от малки радиоактивни семена, поставени вътре или близо до тумора. Говорете с Вашия лекар за възможни странични ефекти.

- Хормонална терапия. Мъжете, които имат други лечения като лъчева терапия, също могат да бъдат лекувани с лекарства, които да спрат тялото да произвежда тестостерон. Това се прави, ако изглежда вероятно ракът да се върне. Хормоновата терапия може да се използва и при рак на простатата, който се е разпространил извън простатата.

 

Как можете да се предпазите от проблеми с простатата?

 

Не забравяйте, че следното може да е признак на проблем с простатата:

- Чести позиви за уриниране
- Необходимост да ставате много пъти през нощта, за да уринирате
- Кръв в урината или спермата
- Болезнено или парещо уриниране
- Не може да уринирате
- Болезнена еякулация
- Честа болка или скованост в долната част на гърба, бедрата, тазовата или ректалната област или горната част на бедрата
- Дриблиране на урината

Ако имате някой от тези симптоми, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

« назад