Количката е празна
Потиснато либидо при жената - на какво се дължи?

При жените под сексуален проблем се разбира слаб или никакъв интерес за интимен контакт, непостигане на възбуда и оргазъм. Не малко жени описват като такъв и болезнения коитус.

Почти всяка жена в даден момент от живота си е страдала от определен сексуален проблем, но обикновено той отшумява. В други случаи обаче оставен нерешен той може да рефлектира върху самочувствието на жената, партньора й, върху интимната връзка и дори други сфери на живот като приятелства, в работата, отношения с родителите и пр.

За различните хора сексуалността има своите измерения, едни са по-активни и не могат ден без секс, за други е нормално да се отдават на ласки веднъж седмично. Някои по-трудно се настройват за секс, за други това е есенциална необходимост, едни изпадат във възбуда само при мисълта за полов акт, други... Отношението към секса, а оттук и либидото зависят от етапите на живота, в които се намираме. Например нормално е младите родители с бебе при думата секс да реагират, негативно – обезсилени от безсъние едва ли им е до „креватна романтика“. С остаряването, заради спада на нивата полови хормони и либидото се променя в низходяща посока. Другият се търси все по-рядко нощем и при продължителна връзка, еднообразие, липса на чувства и ред подобни причини. Естествено, всички тези бележки важат както за жените, така и за мъжете.

Женската сексуалност обаче е много по-различна от мъжката. Тя е по-сложна, но с това и по-интересна, нали?! За да се чувства жената предразположена, склонна да се отдаде, тя трябва да изпитва, ако не чувства, то поне положителни емоции, към партньора си, да го има за близък. И това не е достатъчно, защото дори и да е лудо влюбена, за да изпита тръпка на желание ще трябва да има време за физически контакт между двамата партньори. Организмът на жената изисква малко повече време, за да стигнат сигналите на дразнене към мозъка и обратно, да се кръвоснабдят органите, отключат секретите и т.н. Има ли някакви емоционални задръжки, дори проблеми в работата, жената трудно ще „превключи“ на вълна секс. Същото се касае и ако изпитва някакви чисто физически неразположения, още повече, болка.


Най-често жената отказва секс или не се отдава напълно по същите причини, поради които не сме отличници в работата, не са пълноценни взаимоотношенията ни с близките – като продължителен стрес, депресия, тревожност. Честа причина за избягване на полов контакт са притесненията относно външността, ако жената е съсредоточена в несъвършенствата на тялото си, намира го непривлекателно, то притеснението й ще й отнеме възможността да се отпусне и изпита, не само оргазъм, но и възбуда.

Особено внимателно към интимния акт трябва да се пристъпва при жени, жертва на насилие, а за съжаление, подобни примери дори и в наши дни не са малко. Бракът също не е гаранция, че законният съпруг/а не са използвали нежелани методи за задоволяване на личния си нагон, дори напротив.

С вдигане границите на младостта – днес хората дори и на 35 се чувстват млади за обвързване – се натрапват и едни други причини за избягване на секса: заради здравословното състояние. Нормално е след каквато и да е операция, не само раждане, възвръщането към сексуалните навици да стане внимателно и отложено. Но това са инцидентните случаи. След 40 вече осезаемо започват да се появяват някои специфични хронични оплаквания, дори заболявания като артрит. Върху либидото рефлектират и някои лекарства, които се приемат при третирането им, такъв пример са медикаментите срещу високо кръвно, безсъние, депресия, диабет. С възрастта се променя и хормоналният фон, което при жените е свързано с оплаквания като вагинална сухота. Последната води до неприятни усещания и болезненост в крайна сметка и при двамата партньори по време на секс.

Този проблем обаче е най-малкият, тъй като, когато се дължи на възрастови промени, решението е да има предварителна подготовка на условията за приятен полов контакт – магазинната мрежа предлага разнообразие от лубриканти. Допълнително, самата жена би могла да повлияе положително естрогенните си нива с храненето си или чрез прием на подходящи растителни добавки.

Симптоми на сериозен сексуален проблем могат да са отсъствието на желание за секс, невъзможност да се изпадне във възбуда, да се достигне до оргазъм или да се изпитва болка при коитуса.

Хубава черта на жените е, че дори при нищожни съмнения за доброто им полово здраве търсят специалист и решение на проблема си. Естествено, не всички реагират по този начин. Дори може да се каже, че има една тънка линия, която разграничавайки степента на проблема, рефлектира в обратна посока поведението на засегнатата. Започне ли да осъзнава сериозността на проблема си, до някаква степен да го обяснява, оставяйки се на страха си и желанието да избегне негативни събития, жената може да се затвори в себе си и да избягва разрешението на проблема с ниското либидо.

При други проблемът може да не се осъзнава, тъй като вниманието им по един или друг начин е насочено в съвсем друга посока, обикновено, когато се изпитва силна тревожност. Тогава разговорът и изясняването на положението между двамата партньори би могъл да даде търсен тласък.

Силно деликатни са темите относно невъзможността да се достигне до възбуда и до оргазъм. И докато първият би могъл в повечето случаи също да се реши с подходящ подход, то в останалите вероятно ще има нужда от повече търпение, такт, обич и консултация със специалист. В тази група попадат и случаите на жени, преживели сексуален тормоз.


Не бива да се подминава и най-масовият случай на отказ от полов контакт – умората. Както и една друга причина от емоционален характер: понякога отношението на партньора, търсещ интимни ласки и озадачаващ се за спадащото либидо на половинката си, залага този проблем. Прекалено респектиращият партньор, изискващият, дори отдаденият и силно грижовен може да нанесе някои изменения на характера на връзката.

Преодоляването на сексуалния проблем зависи от произхода му и сложността на случая. Понякога решението се намира с две изречения между партньорите, в други случаи трябва да се измине дълъг път и се получи асистирана помощ, от лекар и/или психотерапевт.

При всички случаи обаче, за да се реши, а не връзката да спре до тук, проблемът трябва да се постави като тема на разговор и да се коментира внимателно и със загриженост. За да се случи това са необходими две условия, да има все пак обич, и да се изпитва доверие към другия...

Ако вашето либидо има нужда от подкрепа, ще я откриете ТУК! Възбуждащи капки, възбуждащи таблетки, възбуждащ крем или спрей, хранителни добавки, испанска муха на капки. Ще намерите продукти предназначени само за жени :

ВЪЗБУЖДАЩИ НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ СЪЗДАДЕНИ СПЕЦИАЛНО ЗА ЖЕНИ :)

« назад