Количката е празна
Липса на желание за секс – защо?

Либидото не може да се постави в стандарт. Хората са различни по отношение консумирането на любов. Едни са по-сексуално активни, други предпочитат да дават ласки по-рядко, но с повече страст и наслада.


Дори при един човек либидото не е перманентно. То се променя с възрастта и социалния статус, но не е непременно задължително тенденцията да е низходяща от младежка към по-късна възраст. Желанието за секс на 40 може да се окаже по-голямо...


Това означава, че либидото зависи и от обстоятелствата и други странични фактори. Причините могат да са от личен или външен характер.


Пониженото либидо не означава непременно заболяване и следва да тревожи, когато липсата му влияе на качеството на живот и причинява дистрес или започва да вреди на взаимоотношенията между партньорите. Но от друга страна ниското желание за секс може да се породи заради възникнали и нерешени проблеми в двойката.


Нормално явление e за дългогодишните връзки желанието за секс и страстта постепенно да се променят и намалеят, тъй като превес започват да вземат други семейни и лични ангажименти. Несъмнено разширяването на социалния статус отнема от времето и енергията, което в началото, в периода на бурни чувства, е било немислимо да се случи. Възможно е да се окаже, че по-честото изразяване на страстта липсва на единия от партньорите и това го затормозява.

 

Либидото и отзивчивостта при мъжете и жените поначало е различна. Природата е заложила мъжете по-бързо да достигат до възбуда, при тях основата на либидото е физиологична. Докато при жените либидото е капризно и зависи от психологическия комфорт и ситуацията. Ако жената усеща неискреност в партньора, измяна, липса на внимание или намира връзката за незадоволителна, желанието за секс при нея е много вероятно да се изгуби. Често жените не успяват да определят степента му, което не означава, че то липсва или е слабо – а просто, че е необходимо стимулиране и малко време за любовна игра.


Някои губят желанието си за секс с дългогодишния партньор, но могат да открият, че либидото им не е наранено при контакти с други. И обратното, дългогодишното партньорство създава спокойствие и комфорт, което кратките връзки не биха могли да доставят, а това несъмнено рефлектира по психологически път върху либидото при някои.


Ако либидото се губи с течение на годините, е трудно да се определи дали това е вследствие на среброто в косите или е в резултат на изхабяването в дългосрочната връзка. Експертите са оптимисти по отношение на либидото и напредването на възрастта и според тях силата му може да остане непроменена през целия живот.

« назад